lørdag 15. mai 2010

En duft av sommer..

I det siste har de fleste av oss som har tilgang på tv og radio sikkert lagt merke til at det nærmer seg grillsesong igjen. Matvaregigantene fallbyr ulike sortiment, og glorete reklamefilmer med et volum som får en stakkar til å spinne ut av sofaen der man prøver å slumre etter middag.

Og med det samme snøen såvidt har forlatt oss for denne gangen, forøvrig etter et par sterke comeback og man er ikke helt trygg på det ikke kommer mere som den pessimist man er. Når temperaturen har krøpet opp til at folket kan være ute ikledd fleece eller annet varmt tøy så er det i gang.

Man var i aften ute og promenerte med sine to firbente og det var ikke til å ta feil av. En klam duft av grillkull, tennveske, svidde øyenbryn og sommerkoteletter kjøpt på tilbud svevde ut fra ulike hager der telen knapt har sluppet taket og en og annen vettskremt vårblomst titter frem fra blomsterbedene. Og de firbente snuste mere enn en gang i været der vi vandret langs nystriglete hager.

Folket marinerer, lager salater, dressinger, byttes oppskrifter og noen vokter sine hemmeligheter som en ørnemamma i redet sitt. Gud forby å dele en mulig delikatesse med den "jævla" naboen.. Det investeres i gassgriller, kulegriller og for ikke å glemme grillen fra helvete - engangsgrillen! Industrien spyr ut ulike råvarer av ymse kvalitet og folket biter lystig på i rusen av sommer, eller kanskje man heller skulle si at de biter på i en sky av røykforgiftning? Man vet ikke, men tillater seg å stille et og annet spørsmål rundt dette. Man har tuslet litt rundt i de ulike ferskvareavdelinger og man er ikke imponert..

F.eks. Ulike typer marinert kjøtt, ta koteletter! Marinaden setter kun smak på kjøttet men mange lever desverre i den villfarelsen at dette også mørner kjøttet? Epic fail.. Skal kjøtt mørnes må det tilsettes ulike stoffer som setter igang en prosess i kjøttet. Olivenolje gjør ikke det desverre!
Og mange av de ulike grilloljer som koster altfor mye pr flaske etter hva folket betaler er det også mye rart i. F.eks sukker. Og noen lurer på hvorfor maten blir så lett svidd når de bruker oljer eller det være seg barbequesauser, svaret er ofte en kombinasjon av sukkeret og at varmen på grillen er altfor høy. Forøvrig et merkelig fenomen det der at grillen er for varm. Jeg hørte en fyr klage en gang over at når maten var ødelagt da var grillen passe varm... Joda, sier ikke mere.

Som du som nå leser dette sikkert har skjønt er man ingen stor fan av grilling. Selv foretrekker man å kokkelere på et kjøkken og heller bære maten derifra enn å risikere liv, lemmer og mat over grillkull og tennveske. Indrefilèten av svin blir bedre når den er pannestekt i en panne enn når den bærer preg av å ha vært flammenes rov og smaken går i retning av blåtind tennveske. Forøvrig har man tilgode å finne en vin som matcher den siste smaken.

Man skal på ingen måte ta kosen fra folk, og man ser helt klart det sosiale i det. Og man har mang en gang tatt del i ulike selskapelige evenementer i ulike hager og man har kost seg kongelig og fått en og annen overraskelse både i positiv og negativ retning. Men som man sa, man liker å holde på med det selv. Forutinntatt? Ikke så rent lite men etter en haug med år i matbransjen har man lært bedre måter å lage mat på og derfor dette lett raljerende innlegget. Man mener intet vondt og det er bare grille i vei og måtte folket få en fantastisk sommer.

Men bare en ting tilslutt det er heller ikke ufarlig!

-Man husker ennå da ens salige morfar murte opp grill i hagen. Lecablokker ble brukt, men det glemt en ting - ventilasjon!!
Så da vidunderet skulle testes gikk det som måtte.. Etter å ha fyllt på grillkull og fyrt opp skaberakket, lagt på koteletter, pølser og andre lekkerheter skjedde det noe som kunne ha forandret det lille lokalsamfunnet for alltid.

Det smalt noe så alldeles vidunderlig, han ved grillen forsvant i en sky av røyk og et gnistfokk av dimensjoner - koteletter og pølser hang som julepynt rundt om i grantrærne og rundt grillen så det ut som en granat hadde slått ned. Ingen kom tilskade, ihvertfall ikke av annet en lettelsens latter, og det snakkes fremdelses om the big bang hver eneste sommer når vi sitter på verandaen og ser ned på de sørgelige restene av det hjemmesnekrede prosjektet som endte sine dager som en liten Eyafjelljøkur..

Og en gang til kos dere med grillmaten og har dere noen tips til en forfallen griller tas de gjerne i mot.

Until later :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar